Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır ?

Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır

Bulaşık süngeri neden yapılır ve bulaşık yıkama da kullanılan bulaşık süngerleri nasıl yapılır , düşündüğünüz konular arasında olabilir. Çok açıklayıcı bir metin ile temizlik süngerinin çeşitlerini de artı olarak açıklayacağız.

Bu şekilde bilgileri net öğrenmiş olacaksınız.

Ayrıca sünger imalatı ve el yapımı süngerlerin aralarındaki farkları da yazıyoruz.

Diğer türde yapılmış süngerlerin analizini alt başlıklarda göreceksiniz.

Bulaşık Süngeri Neden ve Nasıl Yapılır ?

Bulaşık süngerlerinin üretimi ve yapımı çok farklı teknikler ile yapılmaktadır.

Bu teknikler arasında en faydalı olanı nedir ?

Bulaşık süngeri üretildiğinde bizlere zarar veren yapılarda mı yapılıyor ? Yoksa sağlığa faydalı tarafı mı var ?

Bunları detaylandırarak sıra sıra söyleyeceğim.

Şimdi sizlere bulaşık süngeri nasıl yapılır ve bulaşık süngeri neyden yapılır tek tek anlatıma başlayalım..

  • Temizleme de kullanılan ve bulaşık yıkamak için günlük yoğun olarak rutinlere uğrayan yapıları vardır.
  • Geniş ve çok yönlü bulaşık süngerinin çeşitlerinin olması, seçimi zor hale getirir. Ama gözleri kamaştırmayı bırakmaz.
  • Her birinin birbirinden üstün özellikleri bulunabiliyor .

Bunların her bir tel ve saçaklarının yapımları zaman aşamalarından geçmektedir.

Tabii ki süngerler yapılış şekillerine göre ve malzemelere göre güçlülük oranı değişebilmektedir. Yapım aşamaları, elde, fabrikasyon, doğal ortam bileşenleri diye ayırt edilebilir.

Fabrika ve Doğal Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır ?

Süngerleri kime soralım desek fabrika da üretilir cevabını almamız doğaldır. Ama sadece fabrika ve atölyeler de değil, aynı zaman da doğal süngerler olarak da birçok yoldan üretilebilmektedir.

Bu ürünler yapıldığında içerisinde bulunan bazı bileşenler ve maddeler bulunur. Bu maddeler sayesinde fabrika da yapılan süngerler birbirini sıkı sıkıya sarar.

Bu sarma sonucu dağılma ve kopma özelliği kolay kolay minimum seviyeye iner .Öncelikle bulaşık sünger yapımın da iki tekniğini anlatmak isteriz. Birincisi doğal yollar ile edilen süngerler, ikincisi elde ve evde yapılan süngerlerdir. Fakat doğal temizlik süngerleri ile doğal yollardan yapılmayı karıştırmamak gereklidir. Çünkü ikisi de çok farklı bir konudur.

Bulaşık Süngerinin Çeşitleri ve Ham maddesi

Bulaşık süngerinin çeşitleri ve içeriği renk, sağlamlık, kalite, yüksek kaliteli  olarak değerlendirilir. Zor seçimleri nedeni ile denemeden, görmeden almamanız gereken ürünler listesine girmektedir. Şöyle bir durum var ki denemeden aldığınız ürün ucuz ise, çok düşünmeniz gerekecek. Kullan at tarzları ucuzdur. Ama sağlığa pahalı patlarlar.

Bulaşık süngerinin çeşitleri hakkında daha fazla bilgiler için okumaya devam ediniz.

  1. Selüloz süngerler (sentetik ): Selüloz süngerler piyasada satılan ucuz tipli süngerlerdir. Selüloz süngerin özelliği parlak olarak yapılır. El ile boyut verilmiş yapıları vardır. Emici özelliğine sahiptir. Sert bir işlem ve işçilik sonucu ortaya çıkmaktadır . Bu ürün üretilirken ağaçtan da faydalanılır. Fakat kimyasallar mutlaka bulunur .

Aşağıdaki resimde standart bir market süngeri görünürken, üretim fabrikalarının ürünleri nasıl çıkardığı da ortadadır. Makine yağ ve kokulanın ürün içerisine yerleştiğinden bahsetmeye gerek yoktur. Bilen tahmin edebiliyor.

Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır
Bulaşık süngeri nasıl yapılır ?

Parlak renkleri ve elle boyutlandırılmış şekilleri, birçok farklı tür iş için onları mükemmel bir seçim haline getirir. Selüloz süngerler ucuzdur, iyi emicilik sağlar ve sert işlerden geçer.

İlerleyen zaman içinde bu ürünün içerisinde bulunan diollerin yerini, kütle bakımından ağır gelen polioller almıştır. Böylece sağlam ve esneyebilen bir yapı meydana gelmiştir.

 2 : Poliüretan sünger nedir ? 

Poliüretan ise , alman bilim adamı Otto bayer tarafından 1937 yılları arasında sentezlenerek  diol reaksiyonlarıyla birlikte elde edilmiştir. Bu ürün üretilirken plastikler kullanılır.

Aslında sentetik süngerin bir gelişmişi diyebiliriz.

Bu ürün yapıldığında içerisinde bulunan etken maddeler bulunmaktadır. Bu poliüretan polimer grubundandır. Polyester nedir ve özelliği makalesinde polimerler hakkında bilgiler edinebilirsiniz.

Bulaşık süngeri ham maddesi ve Poliüretan sünger 

Poliüretan Sünger
Poliüretan Sünger

Aslına bakarsak latex olan ham maddeyi değiştiren tek kişi Otto bayer olmuştur. Doğal temizlik için daha gelişmiş süngerin ham maddesi poliüretan bulmayı başarmışlardır.

Böylelikle daha esnek ve daha dayanıklı bir özelliği oldu.

Yani kısacası poliüretan sünger (sentetik sünger değil ) yapımında bazı  ham maddeler ile ortaya çıkar. Mutlaka bilinmesi gereken bulaşık süngerinin ham maddeleri arasında poliol, izosiyanat  ve su bulunur.

İzosiyanat birazı poliol ile polimer yapıyı oluşturmaya devam ederken bir kısmı da su ile tepkimeye girerek poliüretan yapıları ortaya çıkarır. Bunun yanı sıra boya ve alevleri geciktirici katkı maddeleri formülasyona ilave edilebilir . Polimerin meydana gelmesi için 1 gün yada 72 saate yakın beklemek gerekiyor.

Uyarı: Bu tip süngerlerin içerisinde kimyasallar bulunmaktadır. 

3. Deniz süngerlerinden yapılan bulaşık süngeri :

Aslında doğal yollara bir örnek sadece budur. Fakat bu tip sünger çeşitleri pek nadir kullanılıyor. Denizde yaşayan deniz canlısı yakalandıktan sonra imalatçılara satılır.

Satıldıktan sonra kurutulan deniz süngerinin içerisinde spongin isminde bir protein özelliğine sahip zar bulunur . Bunlar çıkarılarak kahvemsi rengi sarı renk alabilmesi için beklemeye alınır . Daha sonra bu aşamalar biter . Geri kalanı sünger üreten imalatçılar, kolay yoldan istenilen şekil ve temizleme ürününü ortaya çıkarır.

Deniz süngeri ve Ev süngeri
Deniz süngeri ve Ev süngeri arasındaki fark – Değişimi

Ve daha çok sünger çeşidi ile ilgili alt başlıklardan yararlanabilirsiniz . Önemli olan süngerler nasıl yapılıyor ? Bulaşık süngerleri neyden yapılır ? Bu sorular için asıl cevabı vermek ve bulaşık süngerinin zararlarını kavramaktır. Tabi birde elde yapılan ve evde yapılan bulaşık süngerleri vardır.

Ama dikkat edelim ki , evde ve çevrede uygun sünger satın almadan önce bulaşık süngerinin zararlarını ve tehlikelerini adlı makaleyi okumadan, iki kez daha düşünüp satın almaya karar verin.

Evde Ucuz Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır ?

Çoğu ev hanımı kendi fikirlerinden yola çıkarak bulaşık süngeri yapmak istemektedir. Buna ek bilgi verelim ki bu tür ev yapımı süngerlerin zararları fabrika da üretilenlere göre daha az olmaktadır. Ama bu azlık oranı yeterli değildir. Çünkü işin içinde deterjan varsa , temizliğin püf noktalarına aykırı olmaktadır.

Ama biz yine de konumuza nazaran sizlere evde ucuz bulaşık süngeri yapmayı anlatalım .

Tülden sünger yapımı :

Bir ömür hayatınızda uzun giden bir sünger isterseniz 50 cm boyutunda bir tüle ihtiyacınız olacak. Tül çok ince yapıdan oluşan gözenekli ve delik delik şekilleri olan pamuk veya ipekli sentetik dokuma türü bir kumaştır. Bulaşıkları yıkamak için sert ve dokunuşlu bir hal alması gerekiyor. Peki tülden bulaşık süngeri nasıl yapılır ?

  • Bunun için öncelikle bir tarafı açık kalacak şekilde elimizin boyutunda  kare şeklinde dikmemiz gerekiyor.
  • Eğer bir dikiş makineniz varsa bu iş daha kolay olacak.
  • Sonrasında ise, kare şekline gelmesi ve ortasının açık olması gerekmektedir.
  • Biraz daha tül parçaları alıp bunları ortasından içeri bırakarak açık olan tek kenarı da dikiyoruz.
  • Bu şekilde kare olan tül yuvarlak biçimi alıp toplanacak.

Balık Ağından Sünger Yapımı : 

Balık ağı gerçekten sağlam bir yapıdır. Bu ağdan yapılan bulaşık süngerleri dayanaklı bir özelliğe sahip olur. Eskilerde balıkçıların kullandığı ağ kendirden yapılırken günümüzde polyesterin güçlü özelliğinden yapılmıştır. Çürüme, kopma, dağılma gibi özellikleri çok nadir olasıdır. Sentetik bir yapı olduğu için sizlere lazım olan ince bir balık ağıdır.

Balık ağından sünger yapımı
Balık ağından Sünger yapımı – Bulaşık sünger yapımı

Balık Ağından Bulaşık Süngeri Nasıl Yapılır ? 

  • Burada ağ harici ek bir şey kullanmanız gerekmiyor .
  • Ağın sağlam ve darbe görmemiş olmasına dikkat edin .
  • Gerekirse yeni aldığınız bir balık ağını kullanarak sünger yapabilirsiniz .
  • Bunu iyi steril etmeniz gerekiyor .
  • Su dolu bir kap içerisinde bir limonu sıkıp yıkayın .
  • Kuruyan ağı birbirine sararak etrafından dikin .
  • İşte kullanılmaya hazır sentetik yapılı bulaşık süngerinin işlemi tamamlanmıştır.

Bulaşık süngeri yerine kullanacağınız evde bulaşık süngeri yapımı bu şekildedir. Fakat tüm bu işlemlere hem zaman hem de para gereklidir.

Ve bunlara harcanan paraları düşünerek yola çıkın. Ayrıca çoğunda kimya işlemi kullanılacağından sağlığa zarar verecektir.

Tüm bu yukarıda saydığımız süngerler bir zaman sonra sertliklerini kaybedecektir.

Ayrıca süngerin doğal yapı rengi beyazdır. Beyaz yapılır ve boya maddeleri ile boyanarak ayırt edilmesi için renk atılır.

İmal edilen ve El de yapılan Sünger Farkları 

Tamamen aynı diyebiliriz. Bir fark hariç . O da imal edilen ürünlerin çoğunda plastik kullanılır . Ve belirli kimyasallar kullanılır . Elde yapılan ürünler zaten yıkama esnasında deterjan kullanılacağı için, kimyasız temizleme anlamına gelmemektedir. Bundan dolayı her iki yol da birbirinden farksızdır.

Önemli bilgi :

Ama greenway türkiye temizlik ürünleri bütün bu saydıklarımıza gerek kalmadan su ile temizler. Ve sağlığa zarar vermez. Bulaşık süngeri neden yapılır, ve bulaşık süngeri nasıl yapılır bilgilerinin zorluğunu anladıktan sonra umarım Greenway bulaşık bezini kullanarak yeni bir başlangıç yapmış olursunuz .

GreenwayMy Temizlik

Kimyasalsız Temizlik ürünleri- Greenway

Fikrinizi buraya yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.