Polyamid ve Polyester Farkları Nelerdir ?

Polyamid-ve-Polyester-Farkları Nelerdir

Polyamid ve Polyester arasındaki farkları nelerdir ve tanımları nedir bunları kısa tutarak açıklayacağız. Belirttiğimiz polyesterin kullanım alanları poliamit gibi polimerler ile eş değer özelliklere sahiptir.

Birçok kullanım alanları olan bu polimerlerin güçlü yapıları ve birbirine bağlanmaları sonucunda polyester kumaş veya polyamid iplik gibi ürünler ortaya çıkmaktadır. Bu yazımızda polyamid ve polyester hakkında tüm ayrıntıları öğrenmiş olacağız. 

Polyamid ve Polyester Arasındaki Farkları Nelerdir?

Artık polyamid ve polyester arasındaki önemli farklar neler olduğunu görelim.

  1. Görsel olarak polyester ile polyamid ayırt edilmesi zordur.
  2. Polyamid daha dayanıklıdır.Daha pahalıdır.
  3. Çok hijyenik yapıya sahip olan polyamidtir.
  4. Çoklu lifler sayesinde en iyi özellikler sahiptir.
  5. Her iki sentetik lif parçalanmaya karşı dayanıklıdır.
  6. Polyamid tüm tekstil maddelerinde en üst dirence sahiptir.
  7. Polyester dalgalanma özelliği ile geri dönüşe meyillidir.
  8. Polyamid kumaş daha yumuşak ve esnek elyaflar içerir.
  9. Her iki kumaşta küf tutmaya karşı dirençlidir.
  10. Poliamidler güneşte aşırı kaldığında zarar görebilirler.
  11. Polyamidte polyestere nazaran leke ve kırışıklık olmaz.
  12. Polyamidlerden yağ ve kirlerin çıkarılması kolaydır, Daha emicidirler.
  13. Boyama sırasında polyamidden boya elyaflara giremez.
  14. Her iki kumaşın bakımı oldukça kolaydır.(Polyester kuru temizleme ile temizlenebilir, Polyamid kumaş ta bu zordur.
  15. Mikrofiber polyester ve mikrofiber polyamid ürünleri bulunur.
  16. Polyamid fiyat oranları daha yüksektir.
  17. Yüksek kalite Polyamid Polyester iki üründe de mevcuttur.
  18. Polyesterden onlarca kat üstün ve hijyenik yapıya sahiptir.
  19. Polyamid kumaş kullanımı daha uzun süre gider.
  20. Polyester perde ve polyamid çoraplar sentetik olmasına rağmen çok yüksek kalitede olabilir.

Şimdi sizlere bu polimerlerin yapısını ve tanımlarını açıklayarak poliamit ve polyester arasındaki farkı daha iyi açıklayacağız. Bunlar hakkında bilgiler verilerek mikrofiber bezler hakkında detaylı içeriklere sahip olunacaktır.

Tabi burada en önemli konu polyester malzeme hakkında bilinen yanlışları ve polyamid ürünler zararlı mı gibi ortaya atılan yanlışları doğru olarak anlatacağız. İlk olarak polyamid nedir sorusunun cevabını açıklayalım.

Polyamid Nedir. neden yapılır.özellikleri nelerdir ?

Polyamid tanımından önce ilk keşfedildiği tarihi söyleyelim.1930 yıllarında ortaya konulmuş olan Naylon niteliğini taşıyan ve üretildiği yıl 1939 olarak bilinen bir lif’tir. Patent adını naylon olarak almıştır.

2’inci Dünya savaşında paraşüt ve buna gerek duyulan ipler için ilk, bu yıllar arasında kullanıldı. Daha sonraları bu tür uygulamalar iyi sonuçlandığı için ve birçok deneme sonrası sağlamlığı nedeniyle bir yıl sonrasında giyim sektörü için düşünüldü.

Bu polimer yapısı üretiminde polyamid sıvı olarak başlanır, daha sonra aşamalardan geçirilerek tek elyaf şeklinde kurutulur. Bu işlemler düşünüldüğü gibi kısa sürmüyor,zaman ve değerli poliamit elementleri gerekli ve bu da biraz maliyetli olmaktadır.

Bu yüzden polyamid kumaş elbise veya ceketleri pahalı olmaktadır. Polyamid kimyasallar için dayanıklılığı pek iyi değildir. Çok çeşitli polyamid kullanım alanları mevcuttur. Bunları yazının devamında anlatacağız.

Polyamid kendini tekrar etme özelliği bulunan bir amidlerin bağlantılarını bir arada tutarak polimerden oluşan yapılardır. Yani kısacası dünya çapında üretilmiş ilk üretilen sentetik lif olarak bilinir.

Bu polimer yapıları olan polyamid naylonlar içermektedir. Naylonlar genellikle kendi aralarında da kalite standartlarına göre bir gruba ayrılırlar.

  • Naylon 6.6

Polyamid (Nylon™) yumuşaktır, gerçekten serttir ve ıslakken bile tüm tekstil hammaddeleri arasında aşınmaya karşı en yüksek dirence sahiptir ve aynı zamanda çok esnektir.

Polyamid Naylon yumuşak, sert ve ıslak iken, tüm tekstil hammaddeleri arasında aşınmaya karşı yüksek bir direnç gösterir. Esnek bir yapısı nedeni ile dayanıklılığı mükemmeldir.

Naylon 6.6’da atomlar mevcuttur. Her bir tanesi 6 karbonu içeren toplam iki Monomer’den türemiştir (Monomer =molekül ).Giyim sektörü, spor kıyafetleri, polyamid çorap, iç giyim sektörü, temizlik bezleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Bunlardan hariç polyamid iplik yapısı çok sağlam olduğu için çadırlar, balık ağları, araç lastiklerinin iç tarafında da bulunmaktadır.

Farkında iseniz araç lastiklerinin iç tarafları esnek, dış tarafları serttir. Polyamid lastik iç tarafından kendini belli etmektedir. Mekanik yapısı hat safada iyi olan bu lifler geniş çapta kullanılmaktadır.

FORMÜLÜ : HOOCCH2CH2CH2COOH

  • Naylon 6

Caprolactam adı verilen bir yapı ile yapılmaktadır. Bu lifler içerisinde ikinci türde yerini almaktadır. Tüm polyamid lif ihtiyaçları için naylon 6 üretilmektedir.

  • Çelik Yelek ( Kevlar )

Kevlar adı verilen bu lif bir çelikten beş kat daha ağır olmakla birlikte kurşun geçirmeyen yeleklerde kullanılmaktadır. Kimyasalsız temizlik ürünlerinde, gemi ve dağcılık halatlarında ve raket yapımı gibi birçok alanları vardır. Naylon-6,6’ya benzer yapıları bulunmaktadır, ancak karbon atomlarının zincirlerini birleştiren amid bağları yerine bu halkara benzeyen yapıları birleştirir.

Polyester nedir tanımına geçmeden önce polyamidin polyastere göre farkları nelerdir bu konuya açıklık getirelim. Google aramalarında daha önce eşdeğer bir polyamid ve polyester farkı açıklaması bulamamış olabilirsiniz.

Bizde burada aramanıza yardımcı olmak için sizler için mikro fiber polyamid neden daha sağlamdır ve farkları nelerdir sorusuna açıklama yaptık. Belki de polyamid fiyat oranı yüksek olmasının asıl sebebi kalitesinin yüksekliğidir.

Polyester ve Polyamid Farkları Resimli

Polyamid-ve-Polyester-Farkları Nelerdir
Polyamid ve Polyester arasındaki farklar

Resimli olarak üst bilgide açıklamasını yaparak aralarında farkları anlattık.

Buna ek olarak modern teknolojinin ilerlemesi ile mat bir malzeme ile daha parlak ve pürüz olmadan temizlik ürünleri üretilebiliyor.

Bu da bize hangisi daha iyi olduğunu söylemek imkansız hale getiriyor.

Doğal ve doğal olmayan kumaşlar birbirine görünüm olarak benzerler. Ama bir mikrofiber ürünleri olan kimyasalsız temizlik bezleri asla böyle değildir.

Yüksek Japon teknoloji sayesinde üretilen Aqua magic ürünleri üretilmektedir.

Polyamid ve polyesterin belli oranlar ile kullanılması sonucunda eşsiz bir tablo önümüze çıkıyor. Poliamid gerçekten kuvvetli ve dayanıklı yapısıyla bir ön plana çıkıyor.

Polyester nedir, Nerelerde kullanılır, Özellikleri nelerdir ?

Polyester tanımını herkes bir kumaş olarak tanımlayabiliyor. Ama aksine normal ham maddesi plastik olan ve işlenmiş hali polyester kumaş olarak ortaya çıkan polimerdir. Polyester genel olarak mobilya, tekstil alanlarında kullanılır. Günümüzde ise, haşema da kullanılıyor. Polyamid mayo kumaşı buna bir örnektir. Sağlık açışından polyester veya polyamid zararlı mı sorusuna en alt metinlerde yer verebiliriz.

Dokunduğunuzda bir ipeksi his yaratmaktadır. Likralı polyester daha kaygandır. Belki de aklınızdan geçirdiğiniz soru polyester kıyafet zararlı mı olmuştur. Sorulmasının nedeni ise içerisinde plastik oluşudur. İşlenmesinden dolayı bu maksimum düzeyde arıtılarak minimum seviyeye indiriliyor.

Polyester Özellikleri

Polyester özelliklerine örnek verecek olursak, Polyester penye çabuk terletir. Polyester kendi kendine ıslanmadığı için (nem) nemin kumaşta hareket etme olasılığını düşürmektedir.

Bu nedenle vücuttan sıcağı çekemeyerek terlemeyi daha da kolaylaştırmaktadır. Polyester penye ve pamuk arasındaki fark ise terlemeyi pamuğa göre az seviyede ortaya çıkarmasıdır.

Polyester kumaşının ve mikrofiber polyesterin çok faydalı alanlarda kullanıldığı Japon teknolojisi sayesinde mümkün olmuştur. Bazı elyaf ve polimerlerle harmanladığı zaman polyester zararlı mı sorusunu aklımızdan geçirmektedir.

Not: Mikro fiber polimerden yapılan ultra ince parçalanmış ürünler ile dezavantajları ortadan kaldırıp en iyi şekilde yararlanabileceksiniz. Yeni teknoloji sayesinde çevre dostu ürünler ile artık en iyi sağlıklı bir yaşam sizi bekler. Bunlar mikrofiber yapılardan oluşan en iyi polimerlerden oluşan bezdir. Örneği burada Greenway ürünlerin de bulabilirsiniz.

Polyester kokar mı denildiğinde maalesef eğer mikro fiber değilse iç giyiminde belli süre sonrası kokabilir.

Vücut ısısı fazla ise bu durum istisnadır. Kullandığınız her giyim polyester ürünü koku yapmaz. İşte Polyamid ve polyesteri gördükten sonra tüm yorumlar size kalmıştır. İkisi de en güzel ve özel özelliklere sahiptir. Yeter ki hangi ürünün ne ile yapıldığından emin olalım.

Polyester ve Polyamid Farkı ve Sonuçları

Bu iki ürün arasında kullanılan en üst teknolojiler ve birleşimleri sayesinde üstün farkı gözle görebilirsiniz. Kanıtlı deneyler sonucunda polyester mi polyamid mi daha iyi sorusunun yanıtını buldu. Etkin özellikleri ile polyamid daha farklı ve iyidir. Fakat belirmiş olduğumuz gibi içeriklerin ortak özellikleri sayesinde ikisinin birleşimi doğal polyamid ve polyesteri ortaya çıkarır.

Polyester malzeme hakkında bir diğer ilginç bilgi ise plastik şişelerin kumaşa dönüştürülmesi oluyor.

Bu da çevre dostu ürünler olma yolunda ilerleme sağlıyor. Polyamid ve Polyester farkları nelerdir onları söylemiştik. Bir kaç daha fark var ki polyester genişler mi gibi sorulara yanıt verilmektedir. Polyester gerilmeye karşı oldukça dayanıklıdır.

Bu polyamid kadar olmasa bile böyledir. Yapısının gereği, üretim aşamaları konu alındığında şartlara uygun kaliteli üretiliyorsa asla böyle bir şey söz konusu olmayacaktır.

Sağlık Açısından Polyester, Polyamid Zararı ve Faydaları Var mı ?

Günümüzde kullanılan giyim sektöründen tutunda temizliğe kadar kullanılan ürünlerin sağlığa olan faydasını az insan düşünür. Sağlık açısından düşünüldüğü vakit polyamid sentetik lif olma sebebi ile giyim sektöründe de sık kullanılır. Jarse, bambu, süprem, pamuk gibi kumaşlar da cilt için tartışılır hal almıştır. Hangi kumaşın sağlığa faydalı olduğu tartışıla dursun, polyamid kumaş sade hali cilde uzun süre teması tahrişe yol açabilir. Ancak derinin sert olduğu bölgelerde ( bacak ) kullanılırsa pek etkisine rastlanmamıştır.

Örnek verecek olur isek, cilt sağlığına önem veren bazı firmalar üst bölgeleri jarse kumaş ile yapar iken, alt bölgelerde polyester ve polyamid kullanabiliyor. Bu durumda % kaç kullanıldığına dikkat etmek gerekiyor.

Polyamid elastan yapısı nedeni ile de giyim sektöründe çok sık edilir. En büyük nedeni dayanıklı, parlak görüntüsünün olması ve şık bir tasarım ortaya koymasıdır. Bunun yanı sıra polyester veya sadece bir polyamid giysi giyerseniz toksik kimyasalları vücut ısınız havaya bırakır ve kimyasallar cildiniz tarafından emilir. Ancak aşınmaya karşı çok güçlü yapısı olması nedeni ile polyamid giysi sektörü ve müşterileri tarafından beğenilir.

Aksine mikro polyamid temizlik ürünlerinde giysiler kadar zararlı olmamaktadır. İçeriğinde giysiler gibi sade bir polyamid kullanılmaz. Polyester iplik veya polyamid ürünler gerçek bir mikrofiber karışımı ile çevre dostu ürünlere örnek verilir.

Polyester bir kumaşta polyamid olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Polyesterin içerisinde polyamid var mı yok mu diyorsanız bu kısa makalemizde sorunuza yanıt olacaktır. Dokunma ve yakma gibi testler ile bunu anlayabiliriz. Ayrıca kullanımından dolayı da farkına varılabilir. Biz hiç polyester kullanmadık ki dediğinizi duyar gibiyiz. Örneğin saf ipek kumaş protein içerdiği için saç yanığı gibi kokar. Yaktığınız da yanan ateşi üflesiniz bile yanmaya devam edecektir.

Bunun gibi polyester bir kumaşı da test edebiliriz. Ateşe yaklaştırdığınız da büzülecek, eriyecek ve damlayacaktır. Ortaya yayılan koku kimyasal şekerimsi tadı bulacaktır. Kül haline geldiğinde siyah, sert ve krem şekline giren iç içe geçen yuvarlak görüntü alacaktır. Ezilme gibi durumu olmayacaktır.

Nylon sentetik lif de, ateşe atılınca büzülür, damlar ve erir. Kereviz gibi bir koku ortaya yayılır. Siyah sertleşmiş ezilemeyen kül meydana gelir.

Bunun yanı sıra kullanım esnasında testi vardır. Temizlik ürünlerimizden alarak polyamidin ne kadar güçlü bir yapıda olduğunu anlayabilirsiniz.

Poliamid Diğer Naylon Çeşitleri Ve Kullanım Alanları

Naylon, dört ana poliamid naylon sınıfında gelir: naylon altı, 11, 12 ve 46. Bu isimler polimerik zincirlerinin uzunluğundan gelir. İlk sayı diamindeki karbon atomlarının sayısı ve ikincisi asitteki karbon atomlarının sayısıdır. Yukarıda Naylon 6.6 yı açıklamıştık. Diğer üç çeşidine kısaca göz atarak polyester, polyamid farkını iyice kavrayalım.

  • Naylon 11, nem emilimi nedeniyle boyutsal değişikliklere karşı artan dirence sahiptir. Bu, kısmen daha düşük amid konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Genel olarak diğer naylon sınıflarından daha az arzu edilen mekanik özelliklere sahip olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Naylon 12. Bu naylon bileşik, ana poliamidlerin en düşük erime noktasına sahiptir. Genellikle gıda ve ilaçları kaplamak için esnek bir film veya tabaka olarak kullanılır. Ayrıca su emmeye karşı nispeten iyi bir dirence sahiptir.
  • Naylon 46, öncelikle diğer naylon sınıflarından daha yüksek bir çalışma sıcaklığına sahip olacak şekilde geliştirilmiştir.

Burdan çıkaracağımız konu ise, Polyamidin Polyester arasındaki farklarını ve polyamidin gücünü anlamamız gereğidir. Polyamidin diğer kullanım alanları ise,

  • Diş fırçaları
  • Aşınma pedleri
  • Tekerlekler
  • Eldivenler
  • Gitar telleri ve resimler
  • Tenis raketi telleri
  • Tıbbi implantlar
  • Elektrik konnektörleri
  • Olta ipi
  • Çadırlar
  • Dişliler

olmasıdır.

Aşağıdaki tabloda Polyamid naylon güç oranlarını ve farklılığına bakabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda naylon altı altıdan önce naylon altı bulunuyor. Şuan sadece 6,6 sık kullanılmaktadır. Fakat biz yine de tabloda da N.6 olarak bulundurduk.

Polyamid Birim naylon 6 naylon 66 naylon 11 naylon 12 naylon 46
Yoğunluk g/cm3 1.13 1.14 1.04 1.02 1.18
Gerilme direnci MPa 83 80 48 66 100
Su soğurumu % 1.2 1.6 1.9 0.7 3.7
Çekme Gerinimi @ kopma % 100 49 51 40
Erime sıcaklığı °C 220 255 190 184 295
Cam değişim ısısı °C 47 70 42 97 80
Kıyı Sertliği NS 85 88 71 75 85
Sürtünme katsayısı 1.4 0,55 0.36 0.38 0.45

Polyamid Vs Polyester Hakkında Diğer Sorular

Tüm ayrıntıları ile polyester vs polyamid içeriklerini öğrenmiş olduk. Ancak bu iplikler hakkında daha fazla sorular güncel olarak akıllara gelebilir. Tıpta tam net olarak açıklanmasa da bazı veriler polyester kumaşın insan vücuduna zarar verdiği, geçici enfeksiyonlara neden olduğunu, bir kaç hastalığın teşhisini koyduğunu öne sürmüştür. Kaliteli aşamalardan geçen ve içerdiği kimya oranına göre değişebilen polyesterlerde yok değildir.

Bu yüzden üretim aşaması oldukça önemlidir. Polyester saten mi diye sorulara cevabımız da vardır. Filament lifleri ile yapılabilen ve çeşitli renklerde dokuma özelliği bulunan polyester saten olmakla beraber, ipek iplikle dokunursa üst segmente girmektedir. Polyamid ve polyester terletme konusunda keten ve pamuk ipliği karışımı ile üretilen şile bezi gibi değildir. Terletmeyen kumaş olarak polyamidde ve polyesterde özelliği belirtirken, alternatif olarak poplin kumaşlar da seçilebilir.

Polimer yapısını bu linkten incelerken sizlere polyamidin çok çeşitleri olduğunu ve karbon bazlı moleküllerden türeme yapıldığını da not etmenizi belirtmek isteriz.

GreenwayMy Temizlik

Kimyasalsız Temizlik ürünleri- Greenway

13 Comments

Fikrinizi buraya yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak.