Titanyum Dioksit Nedir

Titanyum Dioksit Nedir

Titanyum dioksit nedir, içeren ürünler neler ve zararları var mıdır bu tarz sorular halk arasında bir çok yerde merak edildi ve kafa karışıklığına yol açmıştır. Bahsetmiş olduğumuz Titanyum İngilizce’de dioxide olarak bilinmekte ve birçok alanda kullanılmaktadır.

Birçok alana hitap etmesi dioksit gücünü açıkça ortaya çıkararak, nano teknolojilerinde dahi kullanılarak  TiO2-E171 olarak bilinmektedir. Tüm detayları ile bu yazımız da merak edilen tüm soru ve cevaplarını bulabileceksiniz.Titanyum dioksit nedir , nerelerde kullanılır ?

Titanyum Dioksit Nedir, Faydaları Neler ?

Titanyum di oksit nedir ? İnsanoğluna ne gibi faydaları var ? Titanyum bir tür element ama ek kelime olarak sonuna dioksit gelince, tanımlarının farklı şeyler olmadığını anlatacağız. Her toprak veya yer şekillerinden doğal yollarla çıkarılarak, işlenmiş ve rafine edilmiş bir tür titanyum elementtir.

Özellikle gıdalarda bir tür renklendirme sağlayan Titanyum dioksid, beyaz renkte ve sağlık açısından da tartışılır duruma gelmiştir. Çok değerli bir maden olarak ta bilinen Titanyum ile oksijenin kimyasal olay sonucunda ortaya çıkmasına kısaca Titanyum dioksit diyebiliriz. Üretimi de bu şekilde gerçekleşmektedir.

Kimyasal formülü ( TiO2 ), E171  olarak bilinen yapının en fazla kullanıldığı yerler Monokristalin, Polikristalin, Amorf silikon, CIS gibi güneş pili çeşitlerinde yer alabiliyor. Bunların yanı sıra boyalarda ve güneş losyonu üretimlerinde sıkça kullanılabiliyor.

Yapısındaki kimyasalları, kauçuk, lastik sanayisi, boya imalatı ve beton renklendirme işlemleri olarak özetleyebiliriz.

Yapı kimyasalları, kauçuk, beton renklendirme, lastik sanayisinde ve boya imalatında kullanılmaktadır.

Titanyum Dioksit Diğer isimleri Nelerdir ?

Çok anlamlı kökenleri olan titanyum dioksit nedir ve diğer isimleri var mıdır ? Bu soruların cevabını verdiğimiz bir başlıktır. Çok farklı anlamlarda bu maddeyi tanımak mümkündür. İngilizce ve Türkçe isimlerini biri söylerse kolaylıkla anlayabileceğiniz bir madendir.

İşte bazı isimleri;

  1. Titanyum beyaz
  2. Tioxide
  3. Titania
  4. Titanik Anhidrit
  5. Nano Anataz
  6. Dioxotitanium
  7. Titanyum dioksit
  8. Rutil Titanyum Dioksit
  9. Anatas

Bu tarz ürünlerde kullanılmasının en büyük faydası ise ışığı eşit miktarda dağıtarak beyazlığını, parlaklığını ayarlamasıdır. Daha açık anlatmak gerekirse bu ışınlar UVA ve UVB ışınlarıdır. UVC ışının pek etkisi bu kimya için bulunmuyor. Hemen Uva / Uvb ışıkları için kısa bilgi verelim.

UVA Işının Dioksit Bağlamı

Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının %95’ine denk gelir. Hava bulutlu olsa dahi UVA ışınlarından kaçmamız mümkün değildir.

UVB ışını ise, ozon tabakası tarafından absorve edilse bile bir kısmı yeryüzüne ulaşır. Bu da UV ışının %5’ini oluşturmaktadır. UVB ışının en büyük tehlikesi ise erken yaşlanmaya ve cilt kanserine kadar sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Titanyum dioksit’in faydalarını en büyük gösteren kanıt ise, buradaki zararlı ışınları önlemesidir. Böyle muazzam özelliğe sahip olan bir yapı tartışmalara konu olmuştur. Titanyum dioksidin faydaları ve zararları hakkında iki bölüm işleyeceğiz. Faydası ve zararı üründen ürüne değişebilmekte iken Fransa hükümeti ülkelerinde bu maden yapısını tamamen yasaklayacağını bildirmiştir.

Bu konuyu aşağı başlıklarda detay detay anlatacağız.

Titanyum Dioksit Nedir Nasıl yapılır , Analizi

Titanyum dioksit ne olduğu ve incelenme sonuçları kadar ilgi çekicidir. TiO2’nin analizinde enerji ve çevre araştırmasında önemli bir rolü olduğu ortaya çıkmıştır. TİO2 ile yapay fotosenteze bağlı kalarak 3,2’lik bir reaksiyon ile ultraviyole ışığını emdiği görülmüştür. Yüksek Lisans Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2009’da bir inceleme yaparak E171’in üstün özellikleri ve gelecek teknolojiye çok fayda sağlaması için çalışmalar başlatmıştır.

Son zamanlarda titanyum dioksit (TiO2 için yapılan analizlerde fotokatalitik aktivite özelliği daha yoğun araştırılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi UV ışığı ile uyarılırsa fotoaktif özellik gösteren ve organik grubunu patçalayabilen yarı iletken bir malzeme içeriği bulunur.

Tio2 toplamda 3 kristal yapıya sahiptir. Bunlar;

  • ANATAZ
  • Rutil
  • BRUKİT

Anataz : Birçok analiz ve uygulamalar sonucunda Tio2’de anatazın en sağlam ve iyi fotoaktivite özelliği olduğu ortaya çıkmıştır. Solar spektrumun az bir içeriğini oluşturan UV ışığı ile aktive edilmesi, bu yapının pratik işlerde kullanımı sınırlandırdığı anlamını taşır.

Daha pratik bir uygulamanın hızlandırılması için TİO2’nin foto aktivitesinin geliştirlmeisi gerektiği ortadadır. Bunun en iyi yolu ise, geçiş metalleri ve soy metaller ile katkılandırma işelmi yapılmasıdır. Daha sonra ise, soğurma bandının UV tarafından görünen bölgeye kaydırma işlemnin tamamlanmasıdır.

Rutil : Rutil, TiO2’nin en yaygın doğal şeklidir ve bazı plaj kumlarında tbulunabiliyor. Ancak ticari miktarlarda kullanılması şarttır. Rutil ağır mineral bileşenini oluşturur. Bir pigment olarak, seramik üretimi ve titanyum metal üretimidir.

Titanyum oksit malzeme filmlerinin üzeinde bazı çalışmalar daha yapılarak, gümüş, tungsten ve molibden katkılandırılması test edilmiştir. Bu üç çeşit deneme sonucunun titanyum oksit filmlerde fonksiyon kalitesinin değişik mekanizmalar üstünden ciddi katkıları olacak şekilde ortaya çıktığı belirlenmiştir. Tabiki bu da, TİO2’nin anti-bakteriyel aktivite etkileri olup olmadığının tartışmaya girmesine neden olmuştur.

Analiz ve inceleme sonucu yapılırken, üretim aşamasında TİO2’de anataz ve rutil unsularının  kontrolü sıklıkla yapılmıştır. Çalışma sürecinde başlangıç malzemesi olarak titanium isopropoxide ve titanyum sülfat gibi kimyasallar kullanılmıştır. Sıcaklık, Ph, süre gibi değişkenlerle uygun özellikte hazırlanma şartlarıda incelenmiştir.

Ve böylece ortam şartlarının ürün özelliklerine etkileri tespit edilmiştir. Ayrıca hidroliz parametleri ile kalsinasyon şartları incelenmiş,çok ince boyutlu TİO2 tozu üretimi ortaya çıkmıştır.

Hangi Ülkelerde Titanyum Dioksit Kullanılıyor ?

Aslında Titanyum dioksitin kullanılmadığı ülke yoktur. Bazı ülkelerde yasaklanacağını söylenirken, bazı ülkelerde çok fazla ürünlerde kullanılmakta ve üretilmektedir. Zengin yatakları bulunan bazı ülkeleri sırasıyla aşağıda yazıyoruz. Fakat rezerve konusunda pek bilgi paylamı yasaklandığı için bildirim yapamıyoruz.

E171 Titanyumun olduğu ülkeler ;

  • Ukrayna
  • Brezilya
  • Vietnam
  • Mozambik
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • Norveç
  • Afrika
  • Hindistan
  • Kanada
  • Çin
  • Avusturalya

Ve güzelim Sri lanka’da titanyum içeren ülkeler arasındadır. Sri Lanka dediğimizde bundan yola çıkara bir örnek verelim. Jeolojik Araştırmalar Bölümü’nün 1980’de yayımlamış olduğu bir bilgide, Sri Lanka’nın mineral kaynakları oldukça geniş olduğu tespit edilmiştir. Buna göre yıllık üretimi şu şekilde olduğu söylenmiştir.

  • İlmenit: 90.000 ton
  • Rutil: 9,000 ton
  • Zirkon: 5.500 ton
  • Monazit: 100 ton
  • Hi Titanyum İlmenit: 4.000 ton

Bu değerleri göz önüne alarak Sri Lanka toprak yataklarının ne kadar güçlü olduğu anlaşılıyor.

Fransa’da TİO2 – E171 NEDEN YASAKLANACAK

Haberlerde konu olan Titanyum dioksit Fransa Devleti tarafından yasaklanacağı açıklanmıştı. Bir çok faydası olan bu ürünün kullanım miktarı abartılmaz etkisinin faydalı olacağı bilinirken, Fransa diş macunu ve kozmetikler dışında kullanmayacağını bildirdi.

Fransa Ekolojik Dönüşüm Bakanlığı yaptığı bir açıklama da 2020 ve sonrası Titanyum dioksit kodu olan E171 gıda maddesinin ülkelerinde kullanılmaması gerektiğini bildirildi.

Yalnızca estetik malzemeler üzerinde kullanılması gerektirdiğini bildiren Bakanlık, sadece önlem alındığını dile getirmiştir. Ancak zararı konusunda kaygısız kalmışlar, ortaya atılan bu yasağın ilerleyen zamanda kesinleşmesi tartışılır bir hal almıştır.

Fransa’da titanyum dioksit neden yasak sorularını, Çevre ve tüketici hakları bilir kişileri bu şekilde cevapladı. Bizde aşağı başlıklarda titanyum dioksit zararlı mı sorularının yanıtını vereceğiz.

Titanyum Dioksit Güvenirliği ve Zararları Var mı ?

Titanium dioxide İngilizce adı ile bilinen maddenin güvenirliği ve zararı konusu dilden dile yer edinmiştir. Titanyum dioksit zararları nelerdir ? Titanyum dioksit güvenilir mi gibi sorular insanların kafasında soru işareti bırakmış ama bir türlü inanç sağlanamamıştır. Peki bilimsel bir açıklamada zararlı olduğu kesin olarak açıklansaydı günümüz ürünlerinde bu madde kullanılmaz ve yasaklanırdı .

Hem fikirmiyiz ? Öyle ise bu elementin mineral içeriği, kullanılan gıdalar da vücudumuza girdiği andan itibaren parçalanmadan dışarı atılmaktadır. Böylelikle zararlı olmadığı mantıkla bellidir. Yeryüzünden çıkarılan doğal maden niteliğini taşıyan bir maddenin güvenilmez olmadığı bilinmelidir. Bu kanıtlar ve çalışmalar sonucu ortaya çıkan verilere dayanır.

Doğal gıda beyazlatıcısı olarak ta bilinen maddenin zararları hakkında zıt tarafların görüşü ise, DNA kromozomlarının gen yapısını bozduğu iddia edilmektedir. Bir çok kullandığımız ürünlerin içeriğinde diosit mevcuttur. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin Sağlık Bakanlığı bürosu Fda yaptığı açıklamada  güven ile kullanılabileceğini açıkladı.

Çok saf halde olan olan titanium dioxide yeterli miktarda kullanıldığında zararsız ve faydalı olacağını bildirdi. Ayrıca kullanım miktarı en fazla %2 olması gerektiğini de notlarına ekledi. Daha alt başlıklarda titanium dioksit yapısının kullanım alanlarını anlatarak bilgi sağlayacağız.

Titanyum Dioksit ( titanium dioxide ) Kullanım Alanları

İşte çok geniş kullanım alanı olan, Titanyum dioksidin kullanıldığı yerler ;

Rengini parlatmada kullanıldığı gıda türleri ;

  • Süt ve süt ürünlerinde,
  • Şekerleme türlerinde,
  • Kabartma tozlarında,
  • Sakız ve şekerli sakızlarda,
  • Beyaz renkli leblebiler de,
  • Beyaz unlarda,
  • Hazır tatlı türlerinde,
  • Yemek tuzunda,
  • Vitamin ilaçları ve haplarında

Beyazlık ve parlaklık ayarlamada somut ögeler de ;

  • Güneş piilerinde,
  • Boyada,
  • Mürekkep içerikleri,
  • Deterjanların Üretiminde,
  • Kimyasal ilaçlarda,
  • Bazı sabun türlerinde,
  • Diş macunu ve özellikle Colgate, Signal, Parodontax markalarında,
  • Vitamin içeren güç verici takviye ilaçlarında,
  • Güneş losyonu ve kremlerinde,
  • Bazı doğal temizlik bezleri ve kağıt havlularda,

Titanyum dioksit içeren ilaçlar var mı ? 

Evet bazı ilaçlarda da Tio2 – E171 kullanılabiliyor.

  • Trileptal
  • Rabelis
  • FLUDEX
  • Dolorex
  • Emedur
  • bir gradyan
  • Alerinit
  • MajeziK

Daha az kullanıldığı yerler ise, otomobil ve mobilyaların boyalarıdır. Bu şekilde kullanım alanları bulunan Titanyum dioksit güçlü yapıları nedeni ile sık sık üretilirler. Peki Titanyum dioksit nasıl elde edilir ? Çok zor durumlarda elde ediliyor. Ham dioksit yapısının, titanyum tetra klorürün saflaştırılması yoluyla ortaya çıkmaktadır.

Sülfat ve Klor İle Titanyum Dioksit Nasıl Elde Ediliyor ?

Titanyum dioksit nasıl üretilir  sorusunun kısa yanıtını bu bölümde biraz inceleyelim. Ham madde halde olan Titanyum dıoksit, tetra klorür ile saflaştırılıyor ve sonrasında sülfat ve klorür olarak iki ayrı süreçten geçiyor. Tetra klorür 20 °C derecede rengi olmayan, sıvı halde bir gaz türüdür. Ama titanyum için saflaştırma aşamasında kullanıldığı unutulmamalıdır. Ticari kullanımlarda sanıldığı gibi saf özellikte değildir.

Sıralama konusunda 6. element değeri bulunan Titanda , % 45-65 TiO2 içeren ilmenit veya % 70-72 TiO2 içeren sülfat yöntemi uygulanır. İlmenit, rutil ve titanyum cüruftan elde edilirken, pigmenti sülfürik asit veyahut klor ile ekstre edilir. Sülfat yöntemi, klor yöntemi kullanılarak Dioxo titanium daha maliyetli olduğu bilinmelidir. Çünkü sülfat yöntemi uygulanırken atık maliyet oranı daha yüksektir.

Sülfat prosesi  Anataz ve Rutil üretebiliyor. Ama klorür sadece Rutil üretir.

Bu bilgiler doğrultusunda Titanyum dioxidi nasıl elde edebilirim gibi soruların cevabını az buçuk anlayabiliriz. Çünkü yapımı ve üretimi çok zor aşamalardan geçen madde, hayli uğraş ve emek isteyen bir iş ister.

Ayrıca üretiminden sonra oluşan beyaz renkli titanyum çok açıktır. Yani tüm beyaz renklerden daha bir beyaz halde olur. Üretim sonrası piyasada 35-40 milyon dolarlık ekonomi sağladı. İnşaat sektörlerinde %60 satın alındı. Sanayi sektörlerinde ise %30 ve % 40 arası boya ciro satışı yapmıştır.

Titan Dioksit Nedir, Özellikleri Nelerdir ?

Kimya endüstrisinde ve gıda sektöründe kullanılan titanyum dioksitin birçok özelliği bulunmaktadır. Güçlü oluşumu nedeni ile farklı yapı özelliklerine sahip olan elementin birden çok özelliği vardır.Titanyum dioksit nedir, özellikleri neler ? İşte özellikleri ve tam tanımı aşağıdadır.

  • Rengi beyazdır, birleştiği metaryalleri ışığa endeksler.
  • Gözle görülebilir ışık yapısını oranlı bir şekilde dağıtabilir.
  • Dioksit yumuşak bir hal alır ve 1800 °C de erir.
  • Nano teknolisinde kullanılan 3 ana maddeden bir tanesidir.
  • Kırılma derecesi 2.76+- 2.55 ye denk gelir .
  • Polimorf kimyasal olarak bilinir.
  • Ticari olarak sadece Rutil yapısı kullanılır.
  • Hidroklorik asit, nitrik asit içerisinde de çözünebilir.
  • Di elektrik sabiti içermesi sebebi ile elektriksel gücü vardır.
  • Kristal yapısı olan Anataz, geçirgenliği en düşük yapıdır.
  • Sıcaklığı artarken iletkenliğide artmaktadır.
  • Hipoksiye karşı hassas bir direnci vardır.
  • Anataz plaka titanyum dioksit aşırı sıcaklıkta Rutile dönüşür.
  • Erime noktası saflığına bağlı kalabilir.
  • Biraz asit türü oksit denebilir.
  • Toksik bir kimyasal değildir.
  • Kükürt dioksit, karbondioksit ve amonyak ile reaksiyona asla girmez.
  • Su,yağ asidi,inorganik asitler içinde çözünmezler.

Titanium dioxsit özelliklerini böylece anlattıktan sonra, nano titanyum dioksit yapısını ve teknolojiye faydalarından bahsetmek istiyoruz. Nano titanyum dioksit nedir, faydaları ve zararları hakkında bilgiler ile daha iyi konuyu analiz edeceğiz.

Nano TiO2 – E171 Nedir, Faydası ve Zararı Var mı ?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte nanoteknoloji hızla yayılmaya başlamış, beklediği sonuçlarrı göstermiştir. Yaşamımız da sayısız eşya ve ürünlerde kullanılır oldu. Tabi ki bu yeni teknoloji sayesinde faydaları ve zararları tartışılan nano parçalarının uzun ömürlü olduğu herkesçe bilinmektedir. Genelde çok uzun boyları olmayan ve kıyasla nano metreye eş değer boyları olan nano ürünlerdir.

Nano teknoloji içerisinde tio2 – e171 çok az miktarda bulunmaktadır. Diş macunlarından tutunda boyalara ve vitaminlere kadar kullanılan titanyumdioksit oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Ayrıca kullanıldığı nano titanyum da, ürünün ebatlarının küçük olması kullanım miktarının az olduğu anlamına geliyor. Yani ortada büyük bir ürün varsa, E171 ürünün içerisinde o kadar çok bulunur.

Henüz söylentilerle yetinilen nano zararları, açığa kavuşamamıştır. Nano TiO2 aslında ansiseptikte kullanılıyor. Bu özelliği sayesinde bakterinin üremesini engelleyebiliyor. Gereken mikroorganizmaları parçalayabiliyor.

Nano partiküller sayesinde mikroplara tamamen düşman bir yapısı olduğundan, kolaylıkla doğaya ve insan sağlığına zarar vermez. Çünkü nano parçacıkları sık olarak Uv.ışınlarına duyarlı ve dayanaklı bir malzeme kalitesi vardır. Bu yüzden bilimsel olarak tam test sonucu açıklanamayan nano ürünlerde titanyum dioksitin zararı bulunmuyor.

Çünkü içerisinde zarar vermeyecek kadar titan tioksit vardır. Yukarıda anlattığımız gibi çok az mm miktarda bulunan tioksit zararsızdır. Bunun  zaten zararlı bir madde olarak piyasaya çıkışı olamaz ve üretilemezdi. Ve binlerce çevre koruma mühendisi üstün teknoloji nano ürünlerini de tüm Dünya’da yasaklardı .

Ayrıca şu bilgiyi de söylemekte fayda var. SCCS komitesi bir açıklamasında ; güneş kremlerinde % 25 ile % 27 bulunuyor olmasının da hiçbir olumsuzluğa yol açmayacağı bildirdi. Özellik olarak en üstün yapısı bulunan titanyum dioksit fiyatlarını da artırarak piyasada güçlü bir kalkınma sağlamıştır.

R-105 Ti Pure Dupont Dioksit Nedir ?

  • Çok üstün hava direnci sağlayarak, esnekliği artırır .
  • Kaliteli bir opaklık meydana çıkarır.
  • Dupont TiO parlaklığı mükemmel korur.
  • Kromatofor oluşmasında direnç gösterir.
  • Güçlü polietilen veya polipropilen yapısı vardır.
  • Pvc sistemlerinde ve zemin, plastik kaplamarda kullanılabilir.
  • Kiloluk ürünleri bulunur.
  • Flokülasyon direnci elverişlidir.
  • Enjeksiyon kalıplama da kullanılabilir.
  • DupontTitanyum Dioksit satın almak için çeşitleri bulunur.

Güçlü ve her yönüyle kullanılan titanyum dioksit nedir sorusunun yanıtını vererek tüm incelemelerini sağladığımızı düşünüyoruz.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir